Top 10 gevaarlijkste wegen ter wereld
Niet alle wegen zijn even gevaarlijk, en sommige wegen zijn gewoon gevaarlijker dan andere, hetzij vanwege kenmerken zoals steile hellingen, smalle passen en ruw terrein, of hoe afgelegen ze zijn als er toch iets misgaat. Hier hebben we een lijst van de top 10 gevaarlijke wegen samengesteld, met de gevaarlijkste wegen ter wereld en een uitleg waarom deze zo gevaarlijk zijn.

1. James W. Dalton Snelweg, Alaska 

De Dalton Highway, beter bekend als de Dalton Highway, staat door zijn geïsoleerde ligging regelmatig op de lijst van gevaarlijkste wegen ter wereld. De 414 mijl lange weg, aangeduid als Alaska Route 11, is genoemd naar de ingenieur die toezicht hield op de aanleg ervan als onderdeel van de aanvoerroute voor het Trans-Alaska Pipeline System. De tweebaans grindweg is op sommige plaatsen primitief en wordt vooral gebruikt door grote vrachtwagens die tussen de stad Fairbanks en de noordelijke olievelden rijden. Met steile hellingen, slechts drie steden en stopplaatsen voor brandstof op de hele route en extreme polaire weersomstandigheden zoals beperkt zicht waardoor koplampen altijd aan moeten zijn, worden chauffeurs sterk aangemoedigd om alleen te reizen met overlevingsuitrusting zoals proviand en warme kleding aan boord.

2. Noord Yungas Weg, Bolivia

Dat deze route van La Paz naar Coroico ook bekend staat als de "Weg van de Dood" (of El Camino de la Muerte in het Spaans) geeft u enig idee waarom hij is opgenomen in onze lijst van gevaarlijkste wegen. De weg wordt zelfs vaak de gevaarlijkste weg ter wereld genoemd. De enige grindweg die in de berghelling is uitgehakt, heeft een smal en oneffen wegdek, steile hellingen van 900 meter, vrijwel geen vangrails en een dicht wolkendek dat het zicht beperkt. Deze weg is nu al enkele jaren officieel gesloten voor verkeer vanwege het grote aantal ongevallen en dodelijke slachtoffers, maar fietsers trekken er nog steeds massaal op uit en het is een soort iconische toeristische locatie geworden.

3. Zojila Pass, India 

Zojila is een hoge, onverharde bergpas in het Indiase Kasjmir die op sommige plaatsen zo smal is dat er met moeite een enkele auto door kan. De weg wordt vaak beschouwd als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Extreem weer in de vorm van wind, storm, ijs en sneeuw kunnen de weg modderig en onbegaanbaar maken - en vaak is hij zes maanden per jaar volledig gesloten. Een vierwielaandrijving wordt sterk aanbevolen voor iedereen die een tocht over dit gedeelte van de Indiase National Highway 1D tussen Srinagar en Leh overweegt, omdat er geen vangrails zijn.

4. Atlantische Weg, Noorwegen

De Atlantic Road, gelegen aan de Noorse kust, is misschien wel een van de mooiste routes ter wereld, maar het is ook een van onze gevaarlijkste wegen, omdat het lijkt alsof je op de rand van de zee staat te wankelen. De route verbindt de steden Kristiansund en Molde en heeft acht adembenemende bruggen, waaronder de Storseisundet-brug, die zo steil is dat hij meer op een helling of duikplank lijkt dan op een oversteekplaats. Andere kenmerken zijn de kronkelige bochten, waardoor bestuurders het gevoel krijgen dat ze in een achtbaan duiken. Last but not least is het weer in het gebied ook onvoorspelbaar, met plotseling verlies van zicht en temperatuurdalingen, evenals harde wind.

5. Guoliang Tunnel Weg, China 

Deze weg, die in de jaren 1970 met de hand door een rotsachtige bergwand werd uitgehouwen door dorpelingen uit het vrijwel afgesneden Guoliang in de provincie Henan, geldt als een van 's werelds gevaarlijkste wegen omdat hij bekend staat als een stuk dat geen enkele rijfout duldt. Een laserfocus op de weg voor je is vereist om door de tunnel te navigeren, die op sommige plaatsen slechts 3,5 m breed is en nauwelijks ruimte biedt voor twee auto's om elkaar te passeren. De enorme hoogteverschillen, in combinatie met het feit dat niet duidelijk is hoe structureel gezond de hele weg is, worden nog verergerd door het slechte weer, dat de weg regelmatig in mist hult en modderstromen veroorzaakt.

6. Skippers Canyon, Nieuw-Zeeland 

Skippers Canyon ligt verscholen in het zuidwesten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en staat op onze lijst van gevaarlijkste wegen omdat hij zo hoog, smal en bochtig is. De weg, die eind 1800 door mijnwerkers met de hand werd uitgehakt en onverhard is, zit vol scherpe bochten met scherpe afdalingen naar de Shotover River beneden. De weg is zo riskant en gevaarlijk dat veel autoverhuurbedrijven er hun voertuigen niet op toelaten en de verzekering ongeldig wordt verklaard als deze instructies worden genegeerd.

7. Rodovia da Morte, Brazilië 

De BR-116 van Fortaleza naar Jaguarão, die door de plaatselijke bevolking de bijnaam Rodovia da Morte of Snelweg des Doods wordt gegeven, is een van de gevaarlijkste wegen ter wereld omdat er elk jaar duizenden doden vallen. Slechte weersomstandigheden, gecombineerd met een stuk kronkelige weg dat gevaarlijk dicht langs de rand van de berg loopt zonder enige beschermende omheining, plus het risico te worden aangevallen door gewapende bendes, maken samen de route zeer gevaarlijk.

8. Fairy Meadows Road, Pakistan

Dit bergpad is een van de gevaarlijkste wegen omdat het met de hand aangelegde stuk van 10 mijl, dat sinds de aanleg door de dorpelingen honderden jaren geleden niet meer is gerepareerd, onverhard en oneffen is en meer dan 3.300 m boven zeeniveau reikt zonder vangrails voorzien te zijn. Bovendien is Fairy Meadows Road over de hele lengte smal - niet breder dan een 4x4 voor een groot deel van de route - maar aan het eind, bij het dorp Tato, is hij zo smal dat de ritten op de fiets of te voet moeten worden afgelegd.

9. Kolyma Snelweg, Rusland

Deze Russische snelweg heeft de onderscheiding dat hij naar Yakutsk loopt, waar de koudste temperatuur ooit gemeten is buiten Antarctica. Als onderdeel van de M56-route worden de temperaturen in de winter zo laag dat chauffeurs geen bril mogen dragen om te voorkomen dat ze aan hun gezicht vastvriezen, terwijl het in de zomer verandert in een modderpoel van modder en zand. Het is een van de enige wegen in het gebied, in die mate dat het geen officiële naam nodig heeft, en het is onverhard en doorkruist zowel bergen als woestijnen en bossen.

10. Bayburt D915, Turkije

De D915 staat op de lijst van de gevaarlijkste wegen vanwege de 29 haarspeldbochten en een duidelijk gebrek aan relingen en hekken om bestuurders te beschermen langs de 66 mijl lange weg. Delen van de hooggelegen weg zijn tijdens de wintermaanden afgesloten wegens de gevolgen van extreme weersomstandigheden zoals sneeuwstormen en lawines, en het wegdek zelf is in zeer slechte staat, meestal los grind. Sommige delen zijn nauwelijks breed genoeg om twee auto's te laten passeren.

Natuurlijk heeft gevaarlijk rijgedrag niet altijd alleen te maken met het wegdek of de locatie, en zijn het heel vaak andere bestuurders die het probleem vormen. Als u in het Verenigd Koninkrijk een gevaarlijke bestuurder op uw dashcam vastlegt, kunt u die rechtstreeks uploaden naar uw lokale politie via Nextbase's nationale portaal voor dashcam-veiligheid en zo helpen de wegen veiliger te maken voor iedereen.

Accessoires die u nodig kunt hebben

Kijk wat iedereen zegt.

Joanne Watkinson

Geweldige technische ondersteuning

"...De camera is uitstekend en de service van Nextbase was uitzonderlijk."

John Sinclair

Uitstekende service

"...Zeer behulpzaam en begreep onze vraag volledig"

Terence Lewis

Eenvoudig online kopen

"Zeer gemakkelijk proces om te kopen, eenvoudig te volgen instructies"

Lea Richards

Zeer duidelijk

"Goed gepresenteerd en gemakkelijke instructies"